Sami Jauhojärvi - kokemuksia Kipukaupan paljasjalkakengistä

Sami Jauhojärvi - kokemuksia Kipukaupan paljasjalkakengistä

Sami Jauhojärvi sai jalkapöydän lihakset kuntoon paljasjalkakengillä

Artikkeli julkaistu anna-lehden ja mtv3 -sivustoilla. 

Paljasjalkakenkiä voisi kuvailla perinteisten kenkien vastakohtana. Kuten nimikin jo vihjaa, niiden tarkoitus on jäljitellä avojaloin kulkemisen tunnetta, vaikuttaen samalla niin jalkaterän kuin koko kehonkin toimintaan.

Sami Jauhojärven jalat ovat kärsineet aktiivisten urheiluaikojen liian tiukoista monoista ja harjoituskengistä. Osa jalkojen lihaksista on päässyt surkastumaan ja esimerkiksi jalkapöytä on litteämpi eivätkä varpaat liiku luonnollisesti.

”Olin harkinnut jo pitkään paljasjalkakenkien hankkimista, mutta niin tiedon kuin sopivien kenkien löytäminenkin oli haastavaa, enkä ollut osannut tehdä valintaa”, Jauhojärvi kertoo. ”Erityisesti jalkapöydän lihakset ovat päässeet aikojen saatossa surkastumaan ja tämä näkyy muun muassa siinä, että varpaiden liikuttaminen on hankalaa. Jalkapöytien holvikaari on myös monojen aktiivisen käytön myötä päässyt litistymään ja näyttää siltä, että minulla olisi lättäjalat, vaikka tosiasiassa näin ei olekaan.”

Lopulta Jauhojärvi päätyi hankkimaan paljasjalkakengät kotimaisesta Kipukaupasta, josta tilaaminen oli turvallista. Kenkien mukana tulivat myös selkeät palautusohjeet siltä varalta, että kengät eivät olisi olleet sopivat.

Kuukauden käytön jälkeen eron entiseen huomaa

Paljasjalkakengissä jalkaterä on lähellä luonnollista asentoaan, jolloin paino jakautuu tasaisesti. Kengissä ei ole korkoa eikä mitään sellaista, mikä ohjaisi tai pakottaisi jalkaterän toimintaa tiettyyn suuntaan. Kenkien pohja on ohut ja sen avulla jalkapohjassa tuntee maaperän pinnan ja muodon muutokset. Tämä taas herättelee jalkaterän lihaksiston.

”Kuukauden paljasjalkakenkien käytön jälkeen askellukseni on muuttunut selkeästi parempaan suuntaan ja pikkuhiljaa varpaisiinkin on tullut eloa. Myös tasapaino on parantunut”, Jauhojärvi summaa kenkien vaikutuksia. ”Muutaman ensimmäisen viikon käytön aikana kantapäissä tuntui erilaiselta, mutta pian jalka tottui ja tykästyi kenkien käyttöön.”

Katseenkestävät kengät

Paljasjalkakengissä kantapää tulee kevyesti ja lähelle alustaa, jolloin akillesjänne ja pohjelihas pääsevät paremmin töihin. Jauhojärvi kertoo aloittaneensa paljasjalkakengillä urheilemisen rauhallisesti, vaikka normaalissa arjessa kengät ovatkin usein jalassa – aina kaupassa käyntiä myöten.

”Passiivisia lihaksia aktivoidessa pitää käyttää malttia. Olen tehnyt paljasjalkakengillä näin alkuun vain lyhyitä juoksulenkkejä pehmeässä maastossa enkä vielä kuormittanut jalkoja juoksemalla esimerkiksi hiekkapohjilla. Kenkien pito ja tuntuma pohjaan on ollut todella hyvä esimerkiksi märillä kivillä ja ne ovat myös vedenkestävät. Kengät ovat myös niin katseenkestävät, että niitä voi käyttää lenkkipolkujen lisäksi myös ihan ihmisten ilmoilla.”

Laadukkaat paljasjalkakengät eri käyttötarkoituksiin löydät helposti kotimaisesta Kipukaupasta.