Satu Silvo, 59 - Omien valintojen merkitys terveyteen
Näyttelijälegenda ei ole antanut kipujen lannistaa itseään
Lukuaika 4 min.
Kipukaupan asiantuntija, fysioterapeutti Suvi Mäntyniemi tapasi Satu Silvon keväisissä tunnelmissa luonnon helmassa. He keskustelivat terveydestä ja hyvinvoinnista sekä suhtautumisesta kipuun.
Törmäsimme kiinnostavaan artikkeliin, jossa suomalainen näyttelijä ja ravintoloitsija, Satu Silvo, kertoi suhteestaan kipuun. Valovoimainen näyttelijä ja kasvisruuan pioneeri ei esittelyjä liiemmin kaipaa, mutta me esittelemme Silvon tällä kertaa hyvinvointilähettiläänä.
Silvolla on ollut haasteensa terveytensä kanssa, mutta oppinut vuosien varrella yhtä ja toista terveydestä ja hyvinvoinnista.
“Sisulla mennään ja kestetään”
Silvo joutui yli 20 vuotta sitten vakavaan rinneonnettomuuteen, jota seurasi pitkä kuntoutuminen. Fyysinen kunto on yksi näyttelijän tärkeimmistä työkaluista. Silvo onkin oppinut vuosien aikana suhtautumaan kipuun ja vastoinkäymisiin ihailtavalla tavalla.
Silvo kertoo, kuinka 1960-luvulla syntyneiden sukupolvi on kasvatettu olemaan liiemmin valittamatta ja suhtautumaan asioihin tietyllä reippaudella sekä menemään sisukkuudella eteenpäin.
Vuosien varrella hänelle on kertynyt runsas keinovalikoima, joiden avulla hän käsittelee kipua. Valikoimaan kuuluu sekä fyysisiä että psyykkisiä keinoja.
Monipuolinen keinovalikoima käsitellä kipuja
Silvo on oppinut olemaan panikoimatta kivun osuessa kohdalleen ja huomioimaan ne rauhallisesti muun muassa meditoinnin avulla, jota Silvo tekee usein.
Meditoinnin aikana vilkkaasti vilistävät ajatukset annetaan tulla, jonka jälkeen ne voidaan ohjata ystävällisesti pois. Samalla tavoin Silvo suhtautuu kipuun: se huomioidaan ja hyväksytään sen olemassaolo.
Kivun ei tarvitse poistua kokonaan, mutta hyväksymällä se suhtautuminen on helpompaa, jotta siinä ei tarvitse velloa enempää kuin on tarvetta. Meditoinnin aikana Silvo kertoo myös pääsevänsä tilaan, jossa ideat alkavat syntymään ja luovuus pääsee kukkimaan.
Silvo kertoo käyttävänsä hengitysmetodia, jonka avulla hän rauhoittaa vagus-hermoa, joka aktivoi parasympaattisen hermoston ja vie kehon lepotilaan.
Hän suhtautuu varauksella kipulääkkeisiin. Silvo tietää, että niiden käyttöä ei pidä vähätellä, mutta kokee olevansa tuskaisempi silloin, kun lääkkeiden syöminen kipuun on ainoa vaihtoehto.
“Hyvinvointi hoidettuna kuntoon hamaan hautaan saakka”
Hän suhtautuu intohimoisesti omiin mahdollisuuksiinsa vaikuttaa omaan terveyteensä tekemällä harkittuja valintoja, jotka liittyvät ravintoon, psyykkiseen suhtautumiseen omaa kehoa kohtaan ja liikuntaan. Valinnoillaan Silvo haluaa löytää keinoja huolehtia terveydestään ja hyvinvoinnistaan koko elämänsä läpi.
Uusia kokemuksia maltilla - paljasjalkakengät
Silvo ei anna iän hidastaa kokeilemasta uusia harrastuksia ja kokemuksia, mutta ymmärtää, että asioita pitää tehdä tietyllä maltilla, jotta ei vahingoittaisi kehoaan.
Silvo sai Kipukaupalta käyttöönsä Vapauta Varpaat™ Vaelluskengät pari viikkoa aiemmin, joiden käyttöä Silvo kuvailee lyhyesti:
“Fiilis on ihan mahtava!”
Hän tietää, kuinka iän myötä kehon nesteet vähenee, kulumat lisääntyy ja joustavuus heikentyy. Siitä syystä on tärkeää aloittaa rauhallisesti mikä tahansa omaan fysiikkaan liittyvä.
Silvo rakastaa kävellä luontopolkuja pitkin pois asfaltilta ja intoutuikin lampsimaan 6-7 kilometrin lenkkejä ensimmäisten päivien aikana. Hän kuitenkin ymmärsi, että paljasjalkakenkien käyttö tulee aloittaa maltillisesti, kun jalkojen luonnolliset toiminnot aktivoituvat.
Paljasjalkakengissä tuntemukset olivat hänen mukaansa todella hyvät. Lisäksi hän yllättyi, kuinka hyvä pito kengissä oli, vaikka lumet olivat juuri sulaneet ja maasto oli paikoin liukas.
Tutustu Paljasjalka -Vaelluskenkiin tästä
Hyödynnä -10% alennus käyttämällä koodia: SILVO10
Koodi on voimassa 20.5.-22 asti.
Plantaarifaskiitti riesana
Silvon mukaan kengät tulivat kuin tilauksesta, koska on viime aikoina kärsinyt plantaarifaskiitista. Vaiva oirehtii usein aamuisin kipuna jalkapohjassa. Yleensä vaiva johtuu jalkapohjien faskiakudosten kireyksistä, joka voi olla seurausta kehon kuormituksen muutoksista.
“Vähän kuin Iyengarjoogaa”
Silvo vertasi paljasjalkakenkien käyttöä Iyengarjoogaan, jota on harjoitellut vuosien ajan. Kyseisessä joogassa varpaat ja jalkapohjat asetellaan tarkoin, jotta jalkojen pienet lihakset aktivoituvat.
“Liike on lääke”
Plantaarifaskiitin hoidoksi Kipukaupan asiantuntija vinkkaa Silvolle faskiapallon rullaamista jalkapohjan alla, joka lisää aineenvaihduntaa paikallisesti. Myös pohjelihasten pumppaus voi helpottaa oireita. Silvo kertoo itsekin oivaltaneensa, että lempeästi kehoa liikkuttamalla voi helpottaa kehon kireyksiä paikallisesti.
Paljasjalkakengät ja näyttelijäntyö
Silvo korostaa ammatin psykofyysisyyttä ja kertoo, kuinka näyttelemisen aikana kehossa tapahtuu monenlaisia mielenkiintoisia asioita.
Näyttelijäntyöhön kuuluu erilaisten rooliasujen käyttö. Parhaillaan KOM-teatterissa pyörivässä Runar ja Kyllikki -esityksessä Silvo vetää miesten saappaat jalkaansa 4-5 kertaa viikossa parin kuukauden ajan, mikä rasittaa melkoisesti jalkoja. Hän kertookin venyttelevänsä ja hierovansa jalkojaan tauoilla.
Fysioterapeutin vinkki “maadoittaa” keho ottamalla tuntuma alustaan ennen esitystä
Kipukaupan asiantuntija kehotti Silvoa käyttämään paljasjalkakenkiä ennen esitystä. Käytön avulla näyttelijä voi maadoittaa kehonsa ottamalla tuntuman alustaan. Silvo innostui ajatuksesta ja lupasi kokeilla.
Ikääntyminen ei esteenä uusille kokemuksille
Silvon mukaan ikääntyvät tuudittautuvat liian helposti siihen, että pitää ottaa rauhallisesti, koska ei ole enää yhtä nuori ja kimmoisa kuin parikymppisenä. Hänen mukaansa ei kannata antaa periksi ja jättää kokeilematta uusia asioita, vaikka palautumiseen tuleekin antaa hieman enemmän aikaa.
Monia ihmisiä ahdistaa ajatus iän tuomista vaivoista ja heikon ravinnon vaikutuksesta terveyteen. Silvo ajattelee päinvastoin: häntä innostaa ajatus siitä, kuinka paljon hän itse voi vaikuttaa terveyteensä omilla valinnoillaan.
Hyvinvointi ja ravinto
Silvon mukaan kehoa tulee kuunnella myös ravinnon suhteen. Ravintoloitsija ja kotimaisen kasvisruuan pioneeri tietääkin aiheesta yhtä ja toista. Hän tuntee hyvin ravinnon vaikutuksista suolistoon, aivoihin ja maksaan.
“Opettelet antamaan kehollesi sitä oikeaa hyvää” - terveelliset herkut
Silvo tietää, että makeaa ja hyvää tekee mieli. Siksi on tärkeää löytää kehon terveyttä tukevia luonnollisia valintoja. Hän kehottaa ihmisiä opettelemaan haluamaan terveellisempiä herkkuja, kuten herkullisia juureksia, marjoja, hedelmiä ja kuivattuja taateleita sekä muita luonnollisia herkkuja ja jälkiruokia.
“Säilöntäaineet tappavat valitettavasti myös ihmisille elintärkeitä terveyttä ylläpitäviä hyviä pöpöjä.”
Teollisesti prosessoiduista ruoka-aineista Silvo kehottaa pysymään erossa, koska niissä esiintyvien säilöntäaineiden tehtävänä on estää ruokia pilaantumasta tappamalla bakteereja. Valitettavasti samaiset säilöntäaineet tappavat myös suolistossa olevia elintärkeitä bakteereja.
Silvon vinkit kipujen kanssa elämiseen ja terveyden ylläpitämiseen:
Älä panikoi - Hyväksy kipu osaksi itseäsi. Se on mukanasi nyt, halusit sitä tai et.
Meditoi - Pysähtymällä kuuntelemaan kehoasi, voit huomioida, mitä se haluaa sinulle kertoa.
Tunnustele ja liikuta - Löydä kivun sijainti ja tunnustele, miten se reagoi liikkeeseen. Liikuta hitaasti ja hoida.
Kipulääkkeitä varauksella - Lääkkeille on aikansa ja paikkansa, mutta kokeile muuta rinnalla.
Pidä huolta hyvinvoinnistasi - Kuuntele kehoasi, ravitse sitä oikein ja opettele herkuttelemaan terveellisemmillä valinnoilla.
Harrasta ja koe - Vaikka keho tarvitsee ikääntyessä enemmän aikaa palautumiseen, se tarvitsee aktiviteetteja välttääkseen turhia jäykkyyksiä.
Vältä teollisesti prosessoitua ruokaa - hyvinvoiva suolisto on kaiken terveyden perusta.
Kipukauppa kiittää Silvoa hetkestä keväisissä maisemissa. Toivottavasti Silvo saa hyvin maadoitettua itsensä paljasjalkakenkien avulla ja pidettyä plantaarfaskiittinsa jatkossakin kurissa.
Silvon voi nähdä KOM-teatterin lavalla Runar ja Kyllikki -esityksessä jutussa mainituissa saappaissa.
Hyödynnä -10% alennus käyttämällä koodia: SILVO10
Koodi on voimassa 20.5.-22 asti.