Syväkyykky - Nilkan, lonkan ja alaselän liikkuvuusharjoitus

Syväkyykky - Nilkan, lonkan ja alaselän liikkuvuusharjoitus

 

Parempi kehon toiminnallisuus syväkyykyllä

Lukuaika 3 min.

Kipukaupan asiantuntija, fysioterapeutti Matti “Paljasjalka Fysio” Melanen kertoo, miksi syväkyykyssä ajanviettäminen on hyväksi ja miten se vaikuttaa kehoon. Kyykyn voit tehdä niiltä sijoiltasi eikä tilaa juuri tarvita. 

Pääsetkö sinä kyykkyyn helposti ja miltä siellä tuntuu olla? 

Liikkuvuus ei aina tarkoita tarkoita punttisalilla treenaamista tai lenkillä käymistä. Joskus riittää, että menet kyykkyyn ja pysyt siellä. Piste. 

Matin mukaan keholle on hyväksi olla päivittäin kyykyssä sekä lyhyempiä että pidempiä aikoja. Hyödyt eivät näy heti ja harjoittelu voi aluksi tuntua työläältä. Mutta se todella kannattaa, ja sitä käsittelemme alempana tekstissä.

“Kyykky on leposasento, jossa keho huilaa seisomisesta ja kävelemisestä” -Matti Melanen

Moni jumppaa pakaroitaan tekemällä kyykkytreeniä ja pystyy tekemään toistoja kymmenittäin. Mutta tällä kertaa kyse ei ole kyykkytreenistä, vaan kyykyssä oleskelusta, mikä Matin mukaan on kehon lepoasento.

Syväkyykky

Monille kyykyssä oleskelu ei välttämättä tunnu kovin levolliselta asennolta. “Penikoita” ja polvia pakottaa sekä pyllylleen meinaa tupsahtaa. Siitä ei Matin mukaan tarvitse hätääntyä, sillä se on nykypäivän istujalle täysin normaalia. Kyykkiminen vaatii harjoittelua.

“Kyykkimisen eteen voi ja kannattaa tehdä töitä”

Suurin syy kyykkyyn pääsemisen hankaluuksiin on se, että ihmiset eivät sitä ei yksinkertaisesti tee arjessaan. Modernin ihmisen ympäristö koostuu huonekaluista, joiden vuoksi kyykkyyn ei ole tarvetta mennä.

Kotoa ja työpaikoilta löytyy pöydät, sohvat, tuolit ja vessanpöntöt, minkä vuoksi kyykkimistä ei tarvita. 

Matti muistuttaa tärkeästä asiasta:

“Keho muuttuu ja oppii siitä mitä sie sillä teet”

Liikkuvuus

Kyykkimisen hyödyt

Kyykyssä oleminen ja puuhailu kehittää nilkan, polven, lonkan, lantion ja alaselän liikkuvuutta. Lisäksi lihakset ja jänteet vahvistuvat. Verenkierto, imunestekierto ja hermoston kulkeminen alaraajoihin kehittyy. Runsaan istumisen vuoksi yllä mainitut yhteydet nivusten alueella voivat olla “jumissa”. 

Liikkuvuuden parantuminen voi helpottaa mm. polvikipua, lonkkakipua, selkäkipua sekä muita kiputiloja, jotka ovat seurausta kehon epäsuotuisasta kuormituksesta ja epätasapainosta.

>>Tutustu Kipukaupan paljasjalkakenkiin>>

Matti antaa esimerkin polvikivusta:

Moni ajattelee näin: “Sattuu polveen, en mene kyykkyyn.” 

Polvinivelen rakenne tarvitsee toimiakseen liikettä suoraksi ja koukkuun (seisominen, kävely ja kyykky). Liikkeiden ansiosta nivelnesteet voitelevat ja ravitsevat nivelen pintaa sekä kuljettavat kuona-aineita. Liikkeen tarjoama paineen vaihtelu ohjaa ym. toimintaa.

Nivel jäykistyy ja surkastuu, mikäli liikettä ei synny. Lihakset eivät myöskään tue polvea, jos liikettä ei ole. Nivelten ja lihasten surkastuminen laskee liikkeiden ääriasentojen rajoja, joista keho muistuttaa epämiellyttävänä tuntona tai kipuna. Tällöin kehoa tulee haastaa ja lisätä hitaasti ääriasentojen rajoja. 

Keho mukautuu hitaasti, mutta varmasti

Matti nostaa sormen terhakkaasti pystyyn ja muistuttaa, ettei kehitys tapahdu hetkessä. 

“Jos sie et ole käynyt kyykyssä 10-40 vuoden aikana, ei siun keholla ole mitään syytä päästää siuta kyykkyyn.” -Matti

Valitettavasti oikotietä ei ole, mutta pidempi tie löytyy, minkä aikana muutokset ovat tuntuvia. Matin mukaan 5-6 viikon kuluessa mikä tahansa harjoitus näkyy selkeänä kehityksenä. Kannattaa siis miettiä, millaista elämä olisi ilman kipeää, lonkkaa, polvea, kankeita niveliä…

“Siun tekemisen täytyy olla useasti toistuvaa ja tarpeeksi kuormittavaa, jotta siun keho alkaa mukautua.” -Matti

Miten kyykitään oikeaoppisesti?

Kyykkytreenissä, jossa vahvistetaan pakaroita, opetetaan pitämään selkä suorassa. Joku onkin saattanut ohjeistaa, että syväkyykyssäkin selän tulee olla suorassa. Matti lyttää ohjeen ja kehottaa vaihtamaan näkökulmaa:

“Höpön löpöt! Tarkoitus on huilata siun selkää raskaasta työstä. Ollaksesi levossa siun täytyy olla rento... eikä selkä suorana jäkittäminen ei ole hyvää lepäämistä” -Matti

Tee näin:

  • Ota 2-4 viikon ajanjakso, jonka aikana kyykit tietyn aikaa päivässä. - Aika voi olla 3-15 minuuttia, kunhan se on päivittäistä.
  • Löydä itsellesi mukavin kyykkyasento:  
    • Kokeile laittaa jalkoja etäämmäs tai lähemmäs. 
    • Voit muuttaa myös jalkaterien suuntaa. 
    • Polvet voivat olla jalkaterien päällä, mutta mukavuus on tärkeintä (kyseessä on lepoasento)
  • Voit laittaa aluksi kantapäiden alle korokkeen - jos meinaa kellahtaa takapuolelleen.
  • Nouse ylös, kun kyykkiminen alkaa tuntua liian epämiellyttävältä.

 

Jos pystyt hengittämään syvään ja rennosti kyykyssä ollessasi, tiedät olevasi oikeilla jäljillä.

“Ajan kuluessa siun kehosta tulee joustavampi ja liikkuvampi sekä kyykyssä oleminen helpottuu. Ne vaativat tekemistä ja aikaa.” -Matti

P.S. Kehon luonnollista toiminnallisuutta edistää myös paljasjalkakenkien käyttö. Tutustu Paljasjalkakenkiin.