Työkengät - paljasjalkakengät mukavimmat töissä ja vapaa-ajalla

Työkengät - paljasjalkakengät mukavimmat töissä ja vapaa-ajalla

Mikä kuluttaa kengänpohjia kaikkein eniten? Vastaus: Mukavat kengät.

Mukavat kengät

Lukuaika 3 min.

Mikä on sinulle tärkein kriteeri kenkiä hankittaessa? Käykö sinulle koskaan niin, että kengät jäävät käyttämättä?

Usein ulkonäkö on ensimmäinen kriteeri, joka herättää kengissä huomion. Siihen vaikuttaa myös se, mihin käyttötarkoitukseen niitä ollaan hankkimassa. Luonnollisesti juhlakengissä ulkonäkö on merkityksellisempi kuin talvisaappaissa.

Mikäli kyseessä on vapaa-ajankengät tai työkengät, mukavuus on yleensä kenkien valinnassa tärkein kriteeri. Tällöin säihkyvimmät sipsuttimet jäävät helposti käyttämättä, jos ne eivät tunnu mukavilta. 

Useimmiten kenkien valinta menee seuraavanlaisesti:

  • Valitaan kivan näköiset kengät.
  • Kokeillaan kengän istuvuus jalkaan.
  • Pari testiaskelta kertoo aika nopeasti painaako tai puristaako kenkä jostain.

Täydellinen tuhkimotarina kenkien valinnassa olisi kaunis ja täydellisesti jalkaan istuva kenkä, joka ei paina eikä hierrä. Valitettavasti kauneusihanteet eivät aina ole linjassa terveysihanteiden kanssa ja jostain usein tingitään.

Jalat ovat merkittävä osa kehon kokonaisuutta, joka vaikuttaa asentoihin ja liikkumiseen. Kenkien valinnassa tukevuus on valitettavan usein yksi käyttömukavuuden kriteerejä. 

Esimerkiksi juoksulenkkareissa korkea kantaosa on usein kiilamainen. Kengänpohjan jyrkkä kulma esim. puunjuureen osuessaan saattaa kippaa sivulle ääriasentoon ja voi aiheuttaa nilkan nivelsiteen venähdyksen tai repeämisen. Koska paljaan jalan kantapää on pyöreähkö, nilkka ei vaaratilanteissa ajaudu automaattisesti ääriasentoon, jolloin tarpeeksi vahva nilkka pystyy pitämään jalan riittävän suorassa ilman vahinkoa.

Kenkien ei tarvitse tukea... 

...jalka osaa sen ihan itsekin. Kaiken lisäksi paljon paremmin.

Millainen on mukava kenkä?

Monet kuvailevat mukavia kenkiä sellaisiksi, ettei niitä edes huomaa. Ehkäpä luonnollisuus onkin mukavan kengän määritelmä. Kun kenkä sulautuu jalkaan täydellisesti ja käynti on kevyttä, ei lopputuloksena voi muuta olla kuin mukavuus. 

Jalat itse tietävät missä viihtyvät. Niiden sullominen ahtaisiin kenkiin voi vaikuttaa epäsuotuisasti jalkojen lisäksi myös koko kehoon. Kannattaakin pitää mielessä, että ihmiskehon hidas ja pitkä evoluutio päihittää mennen tullen juoksulenkkareiden tuotekehityksen. 

Paljasjalkakengillä luonnollisuutta

Jos luonnollisuutta pidetään mukavien kenkien määritelmänä, paljasjalkakengät ovat jalkineista lähimpänä sitä. Luonnollisuutta tukee:

  • Joustava rakenne, jotta kengät jättävät tukemisen jaloille ja nilkalle. 
  • Korottamaton kantapää, joka mahdollistaa jalan rakenteen hyödyntämisen.
  • Tuntuma maahan, joka mahdollistaa jalan ja maan yhteisen tanssin eli pronaation sekä supinaation. 
  • Varpaiden vapaa liikkuvuus, joka mahdollistaa kävelylle oleellisen Windlass-mekanismin luonnollisen toimimisen. 

Lyhyesti: tarpeeksi tilavat paljasjalkakengät mahdollistavat jalkojen luonnollisen toimivuuden, mikä voi vaikuttaa positiivisesti koko kehon toiminnallisuuteen. 

Ja mikä parasta: Luonnollisesti toimivat jalat ovat mukavuutta parhaimmillaan.

Mukavuuteen liittyy myös kengänpohjan hyvä pito ja hyvin hengittävä materiaali, joka ei hiosta jalkoja. 

Vapauta Varpaat - paljasjalkakengistä hyviä kokemuksia

Alla muutamia kommentteja Vapauta Varpaat - paljasjalkakenkiin liityen:

“Nämä kengät on parhaat työkengät, vapaa-ajan kengät ja metsäpyöräilykengät 😃 jalat pysyy polkimilla kun varpaat pitää polkimesta kiinni!” -CatyaCat 

“Nämä ovat niin mukavat jalassa, että joskus huomaan pitäväni niitä jalassani myös sisällä! Suosittelen ehdottomasti muillekin!” -Anne V.

“Sain eilen kengät ja oli tosi hyvät mun jalkaan,ihanan pehmeät,vois pitää vaikka kokoajan jalassa,suosittelen muillekki.” -Tiina M.

“Parhaimmat kengät ikinä, nyt ei muita kenkiä tee mieli laittaa edes metsään! Kiitos! Jalkasäryt ovat hellittäneet jo parissa viikossa, selkäkin voi paremmin." -Irene R.

“Kiitos ihanista paljasjalkakengistä, en sen jälkeen ole muita kenkiä enää käyttänyt kun sain omat paljasjalkakengät, ihan Super ihanat jalassa!!!” -Pirjo W.

“Näistä tuli kyllä heti ihan lempparikengät! Aivan ihanat jalassa. Kun lomani loppuu, aion kokeilla näitä myös töissä, missä olen koko päivän jalkojen päällä.” -Tiina

"Kengät saapuivat nopeasti. Pidin ensin hetken työkenkinä sisällä, mutta nyt jo muutaman päivän ovat olleet jalassa kaikkialla. Sopivat näköjään kaupunki kävelyyn ja yhtä lailla yleisurheilukentälle. Huomaamattomat jalassa ja ihanasti hengittävät. Koko oli täydellisen sopiva." -AK

...ja näitähän riittää.

Meillä Kipukaupalla tällä hetkellä suurin haaste onkin se, että Vapauta Varpaat -kenkien pohjat kuluvat liian nopeasti, koska käyttäjät eivät suostu ketaroitaan enää muihin töppösiin laittaa... 

Seuraavaksi suurin haaste on vastata suunnattomaan kysyntään, kun suosituimmat koot meinaavat loppua. 

Lopuksi

Ei ole yhdentekevää, mitä jalkoihinsa laittaa. Luonnollisuutta korostavat kengät ovat useimmiten sekä mukavimmat että terveellisin vaihtoehto kehosi kannattimille, jaloille.

Kauneus on katsojan silmässä. Seijan mielestä:

"Tossut näyttävät myös kivalta!" 

Käy lukemassa lisää Vapauta Varpaat - paljasjalkakengistä ja käyttäjien arvosteluja. Paljasjalkakenkiä voit hyödyntää töissä, salilla, luonnossa…