Voiko paljasjalkakenkää kutsua kengäksi?

Paljasjalkakenkä antaa nimensä mukaisesti ajatuksen jostain uudesta, jännästä ja erikoisesta. Tässä blogissa käymme läpi mitä paljasjalkakenkä lopulta sitten onkaan.

OMT-fysioterapeutti
Suvi Mäntyniemi

Olen Kipukaupan fysioterapeutti ja erikoistunut Ortopediseen Manuaaliseen Terapiaan. Kipukaupan töiden ohella teen säännöllisesti myös fysioterapeutin vastaanottotyötä.

Tällä blogitekstillä haluan sinun ymmärtävän miten paljasjalkakenkä eroaa kaikista muista kengistä.

Mikä on paljasjalkakenkä?

Paljasjalkakenkiä kutsutaan usein "minimalistisiksi kengiksi" tai "varvaskenkiksi", ja hyvästä syystä. Paljasjalkakengät on suunniteltu jäljittelemään paljain jaloin liikkumista, mutta tarjoamalla suojaa jaloille tilanteissa, joissa suojaa tarvitaan. 

Suojaa voidaan tarvita tai haluta kylmyyttä, teräviä kiviä sekä lasinsirpaleita varten tai hygieenisistä syistä. Tärkeää onkin huomioida, mihin tarkoitukseen kenkiä tarvitaan. Kenkien ulkonäkö on myös tärkeä jalkineiden valintaan vaikuttava kriteeri.

Paljasjalkakenkiä pidetään usein erikoiskenkinä ja sen vuoksi niitä ei välttämättä lasketa muiden jalkineiden kanssa samaan joukkoon.

Tässä blogikirjoituksessa herätetään ajatuksia siitä, mikä oikeastaan on kenkä?

Ja miksi paljasjalkakengät ovat varteenotettava vaihtoehto arjen jalkineiksi.

Kengän määritelmä

Yhdysvaltalaisen Merriam-Websterin englanninkielen sanakirjan mukaan "kenkä" on (vapaasti käännettynä) "ihmisen jalan ulkopeite, jossa on tyypillisesti paksu tai jäykkä pohja, johon on kiinnitetty kantapää ja jonka päällinen on kevyempää materiaalia (kuten nahkaa)".  

Tämän määritelmän mukaan paljasjalkakengät lasketaan myös kenkien kategoriaan, koska niissä on pohja sekä päällinen ja niitä käytetään jaloissa.

Perinteisistä kengistä paljasjalkakengät erottaa niiden minimalistinen muotoilu ja rakenne, joka mahdollistaa jalkaterän oman toiminnan ja liikkuvuuden. 

Paljasjalkakengän ominaisuudet

Paljasjalkakengissä jalat pääsevät työskentelemään ilman kengän rakenteen aiheuttamaa häirintää. Tämän seurauksena jalkaterän rakenteet ja mekanismit vahvistuvat.

Perinteiset kengät voivat olla raskaita, jäykkiä ja rajoittavia, mikä vaikeuttaa jalkojen luonnollista toimintaa.  Ajan kuluessa tämä johtaa jalkaterän liikettä kontrolloivien lihasten heikkenemiseen ja nivelten jäykistymiseen. Tällöin jalkaterän omat iskuavaimentavat mekanismit eivät pääse toimimaan kunnolla.

Tämän lisäksi perinteiset kengät voivat muuttaa kävelytapaa ja kehon mekaniikkaa, mikä johtaa huonoon ryhtiin ja suurempaan loukkaantumisriskiin.

Yksi paljasjalkakenkien tärkeimmistä eduista on se, että ne antavat luonnollisemman tunteen kävellessä tai juostessa. Paljasjalkakengät ovat kevyet ja joustavat, jolloin jalat voivat liikkua vapaasti. Tämä tarjoaa useita etuja, kuten parempaa tasapainoa, koordinaatiota ja ketteryyttä. 

Miksi paljasjalkakenkiä tulisi kokeilla?

Paljasjalkakengät tarjoavat useita terveyshyötyjä, joista tärkeimpänä jalkaterän ja alaraajojen lihasten vahvistuminen ja liikkuvuuden lisääntyminen. Tämän seurauksena kehittyy myös tasapaino sekä koordinaatio, joka vähentää loukkaantumis- tai kaatusmisriskiä. Myös kehon ryhti kohentuu.

Paljasjalkakenkiä voidaan käyttää mitä erilaisimpiin aktiviteetteihin aina juoksusta joogaan. Niitä löytyy myös eri vuodenajoille, sääolosuhteisiin sekä arkeen ja juhlaan.

Siirtyminen paljasjalkakenkiin vie aikaa - mutta lunastaa odotukset

Vaikka siirtyminen paljasjalkakenkiin voi viedä aikaa ja vaatia kärsivällisyyttä, hyödyt ovat vaivan arvoisia. Oikealla parilla paljasjalkakenkiä ja asteittaisella käyttöönotolla pääsee nauttimaan luonnollisemmasta ja mukavammasta liikkumisesta.

Ovatko paljasjalkakengät siis kengät? 

Ehdottomasti. Vaikka niillä voi olla ainutlaatuinen muotoilu, ne täyttävät silti jalkineiden määritelmän, mutta tarjoavat useita etuja perinteisiin kenkiin verrattuna. 

Voidaankin mieluummin pohtia, että voitaisiinko paljasjalkakengistä puhua vain kenkinä ja siirtää perinteiset kengät erikoisjalkineiden kategoriaan? Ensimmäinen on suunniteltu jalan toimintoja silmällä pitäen ja jälkimmäinen ei pelkästään estä vaan muuttaa koko kehon toimintaa kävellessä. Eli juuri silloin, kun jalan pitäisi toimia.

Paljasjalkakengät tarjoavat ainutlaatuisen ja luonnollisen tunteen kävellessä tai juostessa, edistävät jalkojen ja säärien voimaa, parantavat ryhtiä ja vähentävät loukkaantumisriskiä.  

Vaistoa Riemu -paljasjalkakengätVaistoa Uoma -paljasjalkavaelluskengätVaistoa Suisto -paljasjalkavaelluskengätVaistoa Kumpu lasten välikausi paljasjalkakengätVaistoa Kiva lasten paljasjalkatennarit

Hanki itsellesi

PJ-KENGÄT

Muuta tapaasi liikkua ja mahdollista jaloillesi luonnollinen liike paljasjalkakenkien avulla.

Osta tästä