Miksi valita paljasjalkakengät?

Kokonaisvaltaista hyvinvointia

Paljasjalkakengät sallivat jalkojen luonnolliset toiminnot. Ne eivät purista tai ahdista ja ovat kevyet jaloissa. Paljasjalkakenkien käyttö vahvistaa jalkoja luonnollisesti ja edistää kehon kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Luonnollista liikkumista

Paljasjalkakengät sallivat jalkojen luonnolliset toiminnot. Näillä tarkoitetaan jalkaterän ja varpaiden levittymistä, nilkan vapaata liikkumista ja jalkojen luontaista iskunvaimennusta. Luonnollisesti toimiva keho voi kokonaisvaltaisesti paremmin.

Luonnolliset toiminnot ovat miljoonien vuosien evoluution tulosta. Sen sijaan kenkien kapenevat kärjet ja kantapään alla olevat korot ovat olleet muodissa “vasta” joitakin vuosisatoja.

Niin mukavat, ettet edes muista niitä

Yksi paljasjalkakenkien kiitellyimpiä ominaisuuksia on käytön mukavuus: ne eivät purista, paina tai ahdista. Käyttäjät kertovat joskus unohtavansa kengät jalkaan sisään tullessaan.

Hyväksi jaloille, kunhan aloitat käytön maltillisesti

Paljasjalkakenkien käyttö tulee aloittaa harkiten ja ajan kanssa. Monet jalat ovat passivoituneet vuosikymmeniä kestäneen perinteisten kenkien käytön seurauksena ja paljasjalkakenkien käytön liian innokas aloittaminen voi aiheuttaa ongelmia.

Esimerkiksi 10 000 askelta päivässä kulkeva 85 kiloa painava henkilö kuormittaa jalkojaan yli miljoonan kilon verran yhden päivän aikana. Kehon kuormituksen äkilliset muutokset, kuten paljasjalkakenkien käytön aloittaminen, voivat vaikuttaa kehoon tai jalkoihin.

Jalkoja voidaan totutella ja valmistella paljasjalkakenkien käyttöön tekemällä liikkuvuusharjoituksia jaloille. On myös hyvä kiinnittää tietoisesti huomiota kävelytyyliin ja tehdä siihen tarpeen tullen muutoksia.

Tutkittua tietoa

Tieteellistä tutkimusta paljasjalkakengistä ei ole paljon. Yksi haaste on, ettei vertailuryhmiä juuri ole, koska ainoastaan jotkin alkuperäiskansat kulkevat läpi koko elämänsä paljain jaloin. Yksittäisten tutkimustulosten soveltaminen kehon hyvinvointiin ja toimintakykyyn vaatii laajempaa ymmärrystä kehon toiminnasta kokonaisuutena.

Paljasjalkakenkien säännöllinen käyttö kasvatti varpaiden koukistajalihasten voimaa 50 %.

Curtis et al. 2021. Daily activity in minimal footwear increases foot strength.

Paljasjalkakenkien käytön on havaittu kehittävän 60 vuotta täyttäneiden, kaatumisista kärsineiden koehenkilöiden tasapainoa seistessä ja kävellessä.

Cudejko et al. 2020. Minimal shoes improve stability and mobility in persons with a history of falls.

Paljain jaloin käveleminen vähentää polven nivelrikosta kärsivien alaraajoihin kohdistuvaa kuormitusta.

Shakoor et al. 2006. Walking barefoot decreases loading on the lower extremity joints in knee osteoarthritis.

Asiakaskyselyn perusteella paljasjalkakenkien valinnassa korostuvat monikäyttöisyys, ulkonäkö, käyttömukavuus, kestävyys sekä kohtuullinen hinta.

Vaistoa-tiimi 2023.

Vaistoa Iloa -paljasjalkatennaritVaistoa Rento -paljasjalkatennaritVapauta Varpaat™ PaljasjalkakengätVaistoa Riemu -paljasjalkakengätVaistoa Uoma -paljasjalkavaelluskengät

Ihastu paljasjalkakenkiin

Tutustu paljasjalkakenkiimme, valitse suosikkisi ja vaistoa muutos joka askeleella.

Tutustu