Voinko käyttää paljasjalkakenkiä?

Paljasjalkakenkien käytölle ei ole varsinaisia esteitä. Mikäli voit kävellä paljain jaloin tai sukat jalassa, voit käyttää myös paljasjalkakenkiä.

Huomioithan kuitenkin muutaman tärkeän asian.

Kenkien sujuvan käytön ja siitä saavutettavien hyötyjen haasteena ja hidasteena voi olla jalkaterien ja alaraajojen toiminnalliset tai rakenteelliset häiriöt (esim. lattajalka, vaivaisenluu tai vasaravarpaat jne.) sekä kirurgiset operaatiot, joissa niveliä on jäykistetty.

  • Mikäli kenkien käyttö aloitetaan maltillisesti ja ajan kanssa, keholla on aikaa sekä mahdollisuus kehittää ja korjata liikkuvuuden puutteita.
  • Jalkaterän ja alaraajan muiden nivelten liikkuvuudesta huolehtiminen edistää paljasjalkakenkiin siirtymistä.

Jos oma osaaminen ei riitä, apua kannattaa pyytää paikalliselta asiantuntevalta fysio- tai jalkaterapeutilta.

Tilanteita, joissa paljasjalkakenkien käyttöä ei suositella.

Diabeteksesta tai hermovauriosta johtuvaa jalkapohjien tuntopuutos (neuropatia) voidaan laskea mahdolliseksi vasta-aiheeksi paljasjalkakenkien käytölle, koska jalan voi huomaamattaan satuttaa kengän ohuen pohjan läpi. Diabeetikolla jalkapohjan haavat myös paranevat huonommin.

Neuropatiasta kärsivä diabeetikko voi teoriassa käyttää paljasjalkakenkiä siinä missä tavallisiakin kenkiä, mutta hänen tulee kiinnittää erikseen huomiota siihen missä kävelee ja mitä kävellessä tapahtuu sekä muistaa säännöllisesti tarkistaa ja pitää huolta jalkapohjien ihon kunnosta.

Mikäli sinulla on kivulias nivelrikko tai reuman aktiivinen tulehdusvaihe, kannattaa paljasjalkakenkien käytön aloittamista harkita, kunnes tilanne on parantunut.

Kengät eivät ole lääkinnällinen laite, joten niiden käytölle ei ole varsinaisia vasta-aiheita.

Vastuu kenkien käytöstä on käyttäjällä.

Mikäli olet epävarma paljasjalkakenkien käytöstä tai niiden sopivuudesta sinulle yksilöllisten toiminnallisten tai rakenteellisten häiriöiden tai spesifin diagnoosin vuoksi, suosittelemme hakeutumaan paikallisen asiantuntevan fysio- tai jalkaterapeutin vastaanotolle.

Kipukauppa ei anna yksilöllistä ohjausta näissä tilanteissa.

Kipukaupan terveiset

Kenkä on työkalu, jonka tehtävä on suojata jalkaa tarpeen mukaan ympäristöltä ja olosuhteilta.

Paljasjalkakengät aktivoivat jalkoja ja kehoa. Nivelten liikkuvuus kasvaa, lihakset vahvistuvat ja jänteistä tulee joustavampia. Liikkumisesta tulee helpompaa ja tasapaino- sekä koordinaatiokyky kehittyvät.

Paljasjalkakenkien käyttö ylläpitää edellä mainittujen rakenteiden toimintakykyä ja niistä riippuvaisten mekanismien toimintaa, ilman erillistä harjoittelua.

Kunhan totuttelu tehdään maltillisesti, paljasjalkakengät sopivat lähes kaikille, ikään katsomatta.

Kaikki eivät välttämättä pysty käyttämään paljasjalkakenkiä jatkuvasti, mutta uskomme niiden vähäisestäkin säännöllisestä käytöstä olevan hyötyä - aivan kuten mistä tahansa muusta kehon toimintakykyä edistävästä harjoittelusta.

Vaistoa Lempeä slip on -paljasjalkakengätVaistoa Iloa -paljasjalkatennaritVaistoa Rento -paljasjalkatennaritVaistoa Riemu -paljasjalkakengätVaistoa Suisto -paljasjalkavaelluskengät

hanki itsellesi

Paljasjalkakengät

Tutustu tuotteisiin!