Kireän kaulan venytys kotikonstein

Kireän kaulan venytys kotikonstein

Lukuaika 2 min.

Usein niskakipuja hoidettaessa huolehditaan ainoastaan niskoista ja hartioista. Mutta valitettavan usein etupuoli jää huomioimatta. Kuitenkin niskakipujen kireydet vaikuttavat sekä etu- että takapuolelle. Kaulan venyttäminen on tärkeä osa niskan rentoutusta.

Kipukaupan asiantuntija, fysioterapeutti Suvi “Arjen sankari” Mäntyniemi muistuttaa, miten tärkeää on huolehtia myös etupuolen kireyksistä. Muuten hoito jää puolitiehen.

Niskojen rentoutus tärkeää, mutta kaulaa ei tule unohtaa

Olemme käsitelleet monissa blogipostauksissa niskakipujen yleisyyttä. Lyhyesti voi sanoa kyseisen vaivan kohtaavan jossain muodossa kaikkia meistä. Niskakipujen aiheuttajina on sekä fyysisiä että psyykkisiä tekijöitä. 

Niskakivuista on hyvät mahdollisuudet päästä eroon, mutta tekemättä mitään asialle ongelmaa voi olla vaikea karistaa pois päiväjärjestyksestä. Voit lukea niskakipujen riskitekijöistä ja ennaltaehkäisystä aiemmasta blogikirjoituksesta lisää tästä.

Suvi Mäntyniemen mukaan niskojen rentoutus on tärkeää, mihin on monenlaisia kikkoja, kuten esimerkiksi Kipukaupan Sofian vinkki rentouttaa niskat keittiöpyyhkeen avulla. Lue vinkki tästä

Niskakivut usein aiheuttavat pään työntymisen etuasentoon, kurotukseen, joka kuormittaa niskaa ja altistaa niska- ja hartiaseudun kivuille. Lisäksi pään kurottelu kuormittaa myös kaulaa ja aiheuttaa sille kireyksiä.

Niskoja rentoutuksen lisäksi tulisikin huolehtia myös etupuolesta, eli kiinnittää huomiota myös rintakehään ja etenkin kaulaan. 

Kaulan venytyksellä lukuisia hyötyjä

Suvin mukaan kaulan venytys voi auttaa seuraavasti:

  • Kaularangan liikeradan parantuminen - kaula kääntyy paremmin ääriasentoihin 
  • Etupuolen pehmytkudoskireys vähenee - ihon kireys vähenee eikä estä kaulan liikkuvuutta.
  • Vaikuttaa purentaan - rentoutunut kaula vähentää purentalihasten aiheuttamaa kireyttä leukaperissä

Kaulan venytys on helppo toteuttaa siltä seisomalta (tai istumalta) kotona tai töissä. Venytys on sen verran nopea, että se kannattaa yhdistää muun taukojumpan tai venyttelyn yhteyteen. Kaulan venytykseen tarvitset ainoastaan kaksi kättä.

Venytä kaulaa näin

Venytys tehdään kahdessa osassa. Ensimmäinen liike tehdään keskelle:

  • Aseta kädet kaulan alapuolelle rintakehän yläpuolelle ensimmäiseen kovaan kohtaan
  • Paina kevyesti ja nostele päätä ylös ja takaisin keskelle vuoron perään
  • Samalla voit vetää ihoa hieman vastakkaiseen suuntaan, alaspäin

Kaulan venytys

Toinen liike tehdään viistoon.

  • Siirrä käsiä hieman sivulla solisluun alapuolelle
  • Paina taas kevyesti ja kallista päätä päinvastaiseen suuntaan. 
  • Kallistaessa voit liikuttaa leukaa ja päätä eri suuntiin ja kokeilla, missä kireyksiä mahdollisesti on enemmän.
  • Tee liikkeet myös toiselle puolelle

niskakipu

Tee toistoja 8-10 kappaletta ja mielellään useita kertoja päivässä. Vaikka liike saattaa tuntua vähäpätöiseltä, se voi vähentää niskojen jäykkyyttä ja se kannattaakin tehdä muiden venytysten yhteydessä.

“Minkä taakse jättää sen edestään löytää. Harvemmin kiinnitetään huomiota kaulaan, vaikka iho on ihan samaa silläkin puolella.” 
-Suvi

Vanha sanonta toimii tähän asiaan kuin nenä päähän. Faskiat eli lihaskalvot ja iho vaikuttavat myös niskojen toisella puolella. Niiden kireydet vaikuttavat myös toiselle puolelle. Tee helppo venytys taukojumpan yhteydessä. 

P.S. Helppo tapa rentouttaa kaulaa ja niskan seutua on käyttää Leipuri-hierontalaitetta. Monipuolinen rentoutin huolehtii samalla purentalihaksista ja päänahasta.