Niskakipu hoito kotikonstein

Niskakipu hoito kotikonstein

Lukuaika 2 min.

Niskakipuja voi rentouttaa helposti arjessa 

Kipukaupan asiantuntija, pian fysioterapeutiksi valmistuva Sofia Ikineva näyttää arjen vinkin, jolla niskoja voi rentouttaa käyttämällä apunaan keittiöpyyhettä, kaulaliinaa tai vastaavaa.

Niskakivut yleinen vaiva

Niska- ja hartiaseudun kivut ovat nykypäivän arjessa läsnä yhdellä jos toisellakin. Jos ihan tarkkoja ollaan, yli 30-vuotiaista suomalaisista naisista neljä ja miehistä 2-3 kymmenestä on kärsinyt niskakivuista kuluneen vuoden aikana. 

Niskakipuilu näkyy terveyskeskuskäynneissä, kun joka 25. vastaanotolle hakeutuva potee niskakipua. Vaiva on naisilla yleisempi kuin miehillä. Myös ylipaino ja tupakointi altistavat niskakivuille.

Niskakipu 

Syynä on yleisimmin niskan ja hartioiden lihasjännitys, jotka voivat olla seurausta sekä fyysisestä että henkisestä kuormituksesta. Fyysisiä syitä voi olla huonot asennot ja toistuvat liiketoistot arjessa, onnettomuudet, välilevyn pullistumat jne. Voit lukea lisää aiheesta täältä.

Etätöiden lisääntyminen ja kotikonttorilta käsin työskentelyssä ergonomiaan ei aina tule kiinnitettyä yhtä paljon huomiota kuin työpaikalla.

Niskakipujen hoito kotikonstein

Kipukaupan asiantuntija Sofia jakaa vinkin, jolla hän rentouttaa omia niskojaan pitkin päivää. Niskojen rentoutus voi helpottaa ja ennaltaehkäistä fyysisistä tekijöistä johtuvia niskakipuja. Sofia näyttää kaksi hieman eri versiota kätevästä rentoutustekniikasta.

Rentouta niskoja, versio 1:

Niskakipujen hoito kotikonstein
  • Etsi käsiisi keittiöpyyhe ja kiedo se rullalle.
  • Pistä pyyhe niskan taakse ja ota molemmista päistä kiinni.
  • Vedä pyyhettä toisesta päästä ja kallista päätäsi vastakkaiselle puolelle. 
  • Muuta hieman asentoa kääntämällä päätä ja kallistuskulmaa.

 Tee molemmille puolille vuorotellen.

Niskan rentoutus

Rentouta niskoja, versio 2: 

  • Ota pyyhkeen päistä kiinni tällä kertaa asettamalla kädet ristiin.
  • Toista harjoitus kädet ristissä. 
  • Kierrä päätäsi sivulta toiselle ja vetele pyyhkeen päistä

 Rentoutus

Osaksi arkea

Tee rentoutusta päivittäin säännöllisesti. Käytä hyväksesi muitakin Kipukaupan taukojumppia ja kehon aktivointiharjoituksia ripottelemalla niitä arkeesi ja pitkin työpäivää. Hyvää työergonomiaa on liike ja monipuoliset asennot. Katso Henryn taukojumppavinkkejä täältä.

Tekemällä harjoituksia pitkin päivää teet kehollesi hyvää ja pidät yllä sen toiminnallisuutta. Urheilu on hyväksi, mutta aina siihen ei löydy aikaa esimerkiksi ruuhkavuosien aikana. Taukojumpat ja niskan rentoutukset vähentävät ja ennaltaehkäisevät ikäviä oireita, kuten niskakipuja.

Pidä riittävästi taukoja työsi lomassa ja ota harjoitteet sekä rentoutukset osaksi arkeasi. Et välttämättä edes huomaa eroa, koska:

“Kivuttomuus on kehon luonnollinen tila, joka kuuluu kaikille” -Kipukaupan motto.

P.S. Myös Niskakeinulla monet rentouttavat niskojaan päivittäin. Rentoutus saattaa vähentää niska- ja jännityspäänsärkyä.