Leuan, poskien ja kielen kudoksille jumppa

Leuan, poskien ja kielen kudoksille jumppa

Lukuaika 2 min.

Tällä kertaa Kipukaupan asiantuntija, fysioterapeutti Matti “Paljasjalka Fysio” Melanen auttaa meitä rentouttamaan poskien, leukojen ja kielen kudoksia kielen tai sormen avulla. Ota kieliharjoitukset mukaan leuanvenyttelyharjoituksiin. Jumppa leualle, poskille ja kielelle rentouttaa suun alueen kudosten kireyksiä

Parissa edellisessä blogissa olemme käsitelleet leukojen ja purentalihasten kireyksiä. Ensimmäisellä kerralla availimme suuta ammolleen ja venyteltiin leukoja eri suuntiin. Tarkoituksena oli saada leukojen lihaksia venyteltyä ja parantaa leukojen liikkuvuutta.

Voit lukea ensimmäisestä harjoituksesta TÄSTÄ.

Seuraavana oli vuorossa purentalihasten eksentrinen supistus -harjoitus, jossa leukalihaksen venytys ja supistus tehdään samanaikaisesti. Apuna käytimme käsiämme ja purentalihaksia. 

Voit lukea toisesta harjoituksesta TÄSTÄ.

“Kaikki on kiinni kaikessa. Jos yksi toisistaan kiinni olevista kudoksista on jumissa, se vaikuttaa ympärillä oleviin kudoksiin siirtämällä jännityksiä toisiinsa”
-Matti 

Tähän mennessä leuoille tehdyt jumppaliikkeet ovat toivottavasti helpottaneet leukojen kireyksiä ja avanneet  jumeja. Jotta saamme kunnolla vapautettua leuan jumeja, on myös kielenkannat saatava liikkeelle. Harjoitus on faskiakäsittelyä poskille, kielelle ja leuoille.

Nyt kolmannella kerralla jätämme leuan lihakset rauhaan ja teemme kielellä tarvittavat jumppaliikkeet. Kielen rooli on leuoille merkittävä kokonsa puolesta. Matti kutsuukin kieltä “isoksi lihamöhkäleeksi”.

Kieliharjoitus

Kieliharjoituksen tarkoitus on tehdä kieltä sutjakkaammin liikkuvaksi, vetreämmäksi. Kieltä kannattaa venytellä ja käyttää monipuolisesti, kuten muitakin lihaksia. Lisäksi se tuo tilan tuntua enemmän leukaperiin. 

Matti näyttää notkeammille ja kankeammille kielille erilaiset venytysharjoitukset. Kielellä pyöräytetään huulten ja ikenien välistä koko matkalta.

Tee harjoitus näin:

  • Vie kieli ylähuulen ja ikenien väliin ja työnnä sitä yläviistoon niin pitkälle kuin mahdollista
  • Siirry sivulle kohti leuan takaosaa ja samalla työntämällä kieltä ylöspäin liikkuessasi.
  • Siirry alahuulen ja ikenien puolelle.
Kieli poskessa
  • Työnnä kieltä tällä kertaa alaviistoon.
  • Siirry sivulle samalla tavoin kuin yläpuolellakin ja työnnä kieltä alaspäin.

Toinen puoli:

  • Siirry leuan keskiosan yli ja tee vastaava kierros leuan puolelta ylähuulen puolelle
  • Tule takaisin keskiosaan, huulen ja ja ikenien yhdistävään saumaan, jonka ylittäminen kieltä venyttäessä ei suositella. 

Mikäli tunnet kireyksiä jossain kohtaa, voit pysähtyä siihen ja odottaa hieman. Kohta saattaa pehmetä hieman, kun kudokset antavat myöten.

Muista pitää paine kielellä (työntäminen ylös ja alas) saman suuruisena. Toista kielellä kierroksia 1-3 kertaa, jonka jälkeen teet kierrokset toiseen suuntaan. 

Tunnustele tässä kohtaa kielesi tuntemuksia. Tunnetko eroa ja missä kohtaa? Kieli lähtee kurkusta ja tuntemuksia voi olla siellä asti. 

Vaihtoehtoinen leukapielien venytys - sormi avuksi

Vaihtoehtoinen ratkaisu käyttää sormea kielen sijaan. Kieli ei veny tässä harjoituksessa, mutta saat venytettyä leukapieliä paremmin, jos kielesi ei pysty synnyttämään tarpeeksi painetta.

Tässä kohtaa käy pesemässä kädet, koska tulet käsittelemään sormellasi suun limakalvoja. Tee sama kuin mitä yritit tehdä kielelläsi, mutta tällä kertaa käytät sormea hyväksesi. Pyöräytä sormella sama kierros kuin kielellä pari kertaa ja molempiin suuntiin.

Sormella kudosten rentoutus

Lisähaaste kielelle

Lisähaastetta saa kielen venytykseen, kun ojentaa kieltä suun ulkopuolella kaikkiin mahdollisiin suuntiin niin pitkälle kuin mahdollista. 

Harjoitus on suositeltavaa tehdä omissa oloissaan, se voi näyttää muista ihmisistä epämiellyttävältä.

Huomioitavaa

Mikäli huomaat kireyksiä tai kipuja liikkeitä tehdessäsi, pysähdy hieman kyseiseen kohtaan ja pidä venytys hieman pidempään. Saattaa olla, että tiukkuus helpottaa venytyksen kestäessä pidempään. 

Harjoitusten jälkeen availe suuta, pyörittele kieltä ja tunnustele tuntemuksia leukojen ja suun alueella. Onko jokin muuttunut? Ota harjoitukset osaksi arkea ja tee niitä, kun olet joutilaana.

P.S. Leipuri Leukarentoutin on oiva apu leukojen rentoutuksessa ja harjoitusten avulla koko suun sekä leukojen alue vapautuu kireyksistä.