Mikä on paljasjalkakenkä?

Mikä on paljasjalkakenkä?

 Lukuaika 3 min.

Miten paljasjalkakengät eroaa tavallisista kengistä?

Kipukaupan asiantuntija, Fysioterapeutiksi pian valmistuva ja paljasjalkakenkiin erikoistunut Sofia Ikineva kertoo:

 • Millaisia ominaisuuksia paljasjalkakengissä kuuluu olla
 • Miksi niitä kannattaa käyttää 
 • Mitkä ovat merkittävimmät erot tavallisiin kenkiin verrattuna

 

  Paljasjalkakenkien ominaisuudet ja määritelmä

  Jalat ovat ihmiskehon yhteys alustaan ja liikkuessa niihin kohdistuu paljon kuormitusta niin kehon painosta kuin alustasta. Jalkaterän monimutkaiset rakenteet mahdollistavat erilaisille alustoille mukautumisen ja toimimisen osana kehon iskunvaimennusjärjestelmää

  Paljasjalkakenkien on tarkoitus mukailla paljain jaloin liikkumista. Paljasjalkakengät suojaavat jalkoja sellaisissa ympäristöissä, jossa paljaat jalat voivat vahingoittua tai kylmettyä, kuten esimerkiksi metsässä tai urbaanissa ympäristössä.

  Paljasjalkakenkien tarkoitus on tukea kehon ja jalkojen luonnollista toimintaa. Paljasjalkakenkien käytöllä voi olla vaikutusta kehon virheasentojen vähentymiseen. 

  Lisäksi niiden käyttö vahvistaa jalkapohjan lihaksia, nilkkoja sekä jalkateriä. Toiminnalliset ja vahvistuneet jalat voivat vähentää mm. loukkaantumisriskiä.

  HUOM! Paljasjalkakengät ovat jalkineet eikä niiden käyttöä voi täysin verrata paljain jaloin liikkumiseen.  

  Jotta kenkiä voi kutsua paljasjalkakengiksi, niiden tulee täyttää seuraavat kriteerit:

  Ohut ja suora pohja

  Leveä varvastila

  Paljasjalkakenkien pohja on mahdollisimman ohut, jotta tuntuma alustaan on mahdollisimman hyvä. Ohuen ja joustavan pohjan ansiosta jalka pääsee mukautumaan alustoille ja toimimaan osana kehon luonnollista iskunvaimennusjärjestelmää.

  Jalkapohjissa on runsaasti hermopäätteitä, jotka viestivät aivoille tietoa alustan muodoista ja rakenteesta (mäki, tasainen ja hiekka tai kiinteä). Hyvä tuntuma tukee tasapainoa.

  Paljasjalkakenkien pohjan paksuus tulee olla alle n. 7 mm. 

  Leveä lesti

  Leveä lesti

  Varpaille tulee olla tilaa liikkua sekä eteen että levittäytyä sivuille. Ahtaalle puristetut varpaat lisäävät vaivaisenluluun riskiä ja altistavat erilaisille jalkavaivoille. Kenkien tulisi mukailla jalkoja eikä päinvastoin. 

  Kokeile laittaa käsi pöytää vasten sormet toisissaan kiinni ja sen jälkeen kaikki sormet auki. Kummassa on mielestäsi tukevampi ote alustaan. Sama koskee jalkoja.

  Ei korkoa - ei nousevaa kärkeä

  Tasainen pohja

  Paljasjalkakengissä ei ole kantakorotusta - eli korkoa kantapään alla. Korko häiritsee mm. pohjelihasten toimintaa.

  Nouseva kärki ei kuulu luonnolliseen tallusteluun. Voit kokeilla kävelyä paljain jaloin nostamalla varpaita ilmaan. Kuinka luonnolliselta se tuntuu?

  Joustavuus ja keveys - ei tukea

  Ei tukia

  Paljasjalkakengät pitäisi voida vääntää rullalle kuin keittiörätin. Niiden tulee olla mahdollisimman kevyttä materiaalia. Paljasjalkakenkien ei kuulu tukea jalkaa. Jalkineen runsas tuki häiritsee jalkaterän luonnollisia liikkeitä ja lihasten aktiivisuutta.

  Kenkien tulisi mukailla malliltaan jalkoja eikä päinvastoin.

  Ei iskunvaimentimia

  ei iskunvaimennusta

  Jalkojen yksi tärkeimpiä tehtäviä on toimia iskunvaimentimina. Kenkien tarjoama iskunvaimennus häiritsee jalkaterän roolia tässä tehtävässä. Tämä näkyy muun muassa lisääntyneenä kuormituksena kehon muissa osissa, kuten esimerkiksi polviin, lantioon ja lopulta selkään. 

  Muutokset jalan toiminnassa vaikuttavat siis koko kehoon. 

  Onko paljasjalkakenkien käytölle esteitä?

  Monet jalat hyötyvät paljain jaloin kävelystä ja paljasjalkakengistä. Paljain jaloin kävelyllä on suotuisia vaikutuksia mm. tasapainoon ja ryhtiin. Myös nivelten joustavuus lisääntyy ja siten myös erilaiset kiputilat polvissa, lonkissa tai selässä voivat vähentyä. 

  Paljasjalkakävely auttaa myös jalkavaivojen ehkäisyssä ja niiden hoidossa, kuten alaraajojen lihaspumppuja aktivoimalla ja verenkiertoa vilkastuttamalla. Paljain jaloin liikkuminen on myös hyväksi luuterveydelle, kun luut ja rustot saavat ärsykkeitä ja vahvistavat rakenteita. 

  Jos olet koko ikäsi käyttänyt tavallisia kenkiä, jalan ja nilkan pienet lihakset eivät ole tottuneet paljasjalkakenkien käyttöön tai näiden kenkien tarjoamaan aktiiviseen lihastyöhön.

  Alussa paljasjalkakenkien käyttö saattaakin aiheuttaa kipuja, joten asteittainen käyttöönotto on suositeltavaa. Tämä on kuitenkin hyvin yksilöllistä ja joillakin paljasjalkakenkiin siirtyminen voi luonnistua huomaamatta! Myös jalan mobilisointiharjoitteiden avulla prosessia voi nopeuttaa.

  Yhteenveto

  Paljasjalkakenkien käyttö tukee jalkojen ja koko kehon luonnollista toiminnallisuutta. Ihmisen pitkä evoluutio on muokannut jalkojen rakennetta siten, että se toimisi sellaisenaan optimaalisesti. Eli ilman kenkää. 

  Kengät ovat paljon uudempaa “tuotekehitystä”, jonka lähtökohtana on muoti ja kauneusihanteet, jotka eivät läheskään aina ole linjassa terveysihanteiden kanssa. 

  Paljasjalkakengät ovat jalkineet, jotka yrittävät imitoida mahdollisimman hyvin jalan luonnollista toimintaa. Jalkojen tärkeimpiä tehtäviä on toimia kehon iskunvaimentimena, joka toimii sellaisenaan kaikkein tehokkaimmin.

  P.S. Vapauta Varpaat - paljasjalkakengät sopivat hyvin niin aloittelevalle  kuin kokeneemmallekin paljasjalkakenkäilijälle.