Paljasjalkakengät ja löysät nilkat - voiko käyttää?

Paljasjalkakengät ja löysät nilkat - voiko käyttää?

Voiko paljasjalkakenkiä käyttää, jos on löysät nilkat?

Paljasjalkakenkien tarkoitus EI ole tukea jalkaa, vaan päinvastoin. Paljasjalkakenkien tarkoitus on, nimensä mukaisesti, mukailla paljain jaloin liikkumista ja siten vahvistaa jalkaterää, nilkkaa ja jalkapohjan lihaksia.

Kipukaupalle on tullut paljon kyselyitä ihmisiltä, jotka kärsivät ns. löysistä nilkoista, joilla on taipumusta nyrjähtää helposti. Nilkkojen nyrjähdys on ehkä yleisin urheiluvamma etenkin pallopeleissä. Useimmin vamma johtuu nilkan ulkosyrjän nivelsiteiden venähdyksestä. 

Paljasjalkakengät - löysät nilkat

Tunnen itsekin vaivan kivuliaan hyvin: myös minulla on löysät nilkat. Olen nyrjäyttänyt omat nilkkani lukuisia kertoja. Nykyisin kuitenkin huomattavasti vähemmän, joka liittyy säännölliseen paljasjalkakenkien käyttöön. Aiheeseen pätee hyvin koko kehoa koskeva yleisohje: Jos et käytä kehoa tai sen osaa, se passivoituu.

Miksi vahvasti tuetun kengän käyttöä tulisi välttää?

Tukevien kenkien käyttö terveen nilkan kanssa ei ole perusteltua, koska silloin kehoa koskeva ohjeistus ei toteudu eli myös nilkka passivoituu, jos ei se pääse toteuttamaan sille kuuluvaa tehtävää.

Sama koskee luonnollisesti myös jalkateriä ja jalkapohjan pieniä tärkeitä lihaksia. Vahvasti tuetut kengät eivät aktivoi jalkoja. Jaloille ja nilkoille on hyviä harjoituksia, joista voit lukea lisää tästä. Paljasjalkakengät sen sijaan eivät tue jalkaa juuri ollenkaan. Ja hyvä niin!

Tuettu kenkä:

  • Rajoittaa jalan luonnollista toimintaa
  • Passivoi tärkeitä jalan tukilihaksia
  • Ei viestitä aivoihin tärkeää informaatiota maanpinnasta ja sen muodoista

Vapauta Varpaat - Vaelluskengät ovat pitkävartiset, mutta ne ennemminkin suojaavat jalkoja maasto-olosuhteissa, kuin tukisivat nilkkoja; niiden tulee sen sijaan tukea koko kehoa.

Jalkapohjat tiedottavat aivoja - aivot tiedottavat lihaksia

Jalkapohjat ovat täynnä hermopäätteitä, jotka tunnustelevat maan pintaa ja sen muotoa. Tieto menee suoraan toiseen päähän, aivoihin. Siellä ohjeistetaan kehoa, jotta se osaa reagoida oikein erilaisiin tilanteisiin, kuten tasapainon säilyttämiseen.

Paljain jaloin kävely

Koko keho on jalkapohjien, jalkaterien ja nilkkojen varassa. Tällöin ne vaikuttavat koko kehon asentoon ja parantaa koordinaatiota.

Palataan takaisin löysiin nilkkoihin.

“Yleinen väärinkäsitys on se, että nilkat nyrjähtävät esimerkiksi pallopeleissä rynnistellessä”

Nilkan nyrjähdyksiä tapahtuu usein palloilulajien harrastajille, kun tehdään äkkinäisiä suunnanvaihdoksia ja pysähdyksiä. Painetta toki syntyy nilkoille, mutta tilanteisiin mennään vahvasti keskittyneinä eikä vammat yleensä synny tällaisissa tilanteissa.

Sen sijaan nyrjähdykset usein sattuvat tilanteissa, kun emme ole keskittyneitä eikä kiinnitetä huomiota jalan toimivuuteen. Paljain jaloin tai paljasjalkakengillä ollessa jalkoihin tulee kiinnitettyä enemmän huomiota, kun maanpinnan tuntee paremmin.

Voiko paljasjalkakengillä kävellä asfvaltilla tai soralla?

Asiaa on kyselty meiltä paljon ja lyhyesti vastaus on: Voi. Etenkin asfaltti on kova pinta, jolloin tulet huomaamaan paljajalkakengissä kävelyn muuttavan askeleesi painopistettä kävelytapaasi. Mutta älä huoli, kehosi korjaa askellustasi parempaan suuntaan.

“Askelluksen painopiste muuttuu - eroon kanta-askelluksesta”

Monet meistä kävelevät vahvasti ns. kanta-askeleella eli täräyttävät kantapään maahan kovaa. Tukevat kengänpohjat ja joustavat lenkkitossut tekevät sen mahdolliseksi, mutta se ei ole keholle hyväksi. 

Kun kantapää osuu voimalla maahan, isku heijastuu myös nilkkaan, polveen, lonkkaan, lantioon ja alaselkään asti. Tällöin kantapääaskellus voi vaikuttaa jopa ryhtiin ja sitä kautta niskoihin ja aiheuttaa jännityspäänsärkyä.

Jos esimerkiksi loikkaat suoraan ilmaan, tulet yleensä päkiät edellä maahan. Harvemmin laskeudut kantapäille, koska se luonnollisesti sattuu. Päkiät ottavat ensimmäisen osuman ja jalkapohjat sekä nilkat auttavat laskeutumaan lopulta myös kantapäiden varaan.

Paljasjalkakenkiä käyttämällä askeleen painopiste siirtyy keskemmälle jalkapohjaa ja lähemmäs päkiöitä. Juoksussa askeleesi painopiste tulee siirtymään kokonaan päkiöille.

Paljain jaloin kävely - askeleen painopiste muuttuu

Yhteenveto

Paljasjalkakengät auttavat nilkkaa vahvistumaan ja suorittamaan tehtäväänsä tukea koko kehoa. Jalkapohjat, jalkaterät ja nilkat vaikuttavat koko kehon asentoon, jolla voi olla merkittävä vaikutus kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille.

Alustalla (esim. asfaltti, sora, nurmikko, hiekka) ei ole merkitystä, mutta pehmeämmällä maalla on miellyttävämpi kävellä ja epätasaisuudet haastavat jalkoja sekä tasapainoa paremmin kuin siloiteltu asfaltti. 

HUOM! Paljasjalkakenkien käyttö kannattaa aloittaa maltillisesti, jotta jalat ja keho tottuvat muutokseen. Voit aloittaa kenkien käytön ensin kotona, sitten kauppareissuille jne.

Eipä siis muuta kuin mars mars, jalat niille kuuluviin tehtäviin!

P.S. Tutustu sinäkin Kipukaupan paljasjalkakenkiin. Valikoimassa on sekä aloittelijoille sopiva Vapauta Varpaat™ -malli ja Vaelluskenkä, jota voi käyttää kaikkina vuodenaikoina.

 PaljasjalkakengätVaelluskengät