Voiko paljasjalkakenkiä käyttää - jos?

Tämä blogi käsittelee sitä, kenelle paljasjalkakengät sopivat ja kenelle eivät sovi. Jos sinulla on erilaisia vaivoja kehossasi, niin tämä teksti sinun kannattaa lukea huolella.

OMT-fysioterapeutti Suvi Mäntyniemi

Olen Kipukaupan fysioterapeutti ja erikoistunut Ortopediseen Manuaaliseen Terapiaan.

Kipukaupan töiden ohella teen säännöllisesti myös fysioterapeutin vastaanottotyötä.

Toivottavasti kirjoitukseni herättää sinussa paljon ajatuksia. Olen mielelläni mukana matkallasi paljasjalkakenkäilyn taipaleella.

Voinko käyttää paljasjalkakenkää…

Lyhyesti ja ytimekkäästi: Voit!

Paljasjalkakengät sopivat kaikille, jotka kävelevät tai ovat muuten liikeessä.

 • Jos sinulla on vaivasenluu: kyllä, voit käyttää paljasjalkakenkiä ja luultavasti löydät vielä helpotusta oireleivaan vaivaan.

 • Jos sinulla on vasaravarvas: kyllä, tämäkin vaiva on yleensä liikkumistavan ja käyttyjen perinteisten kenkien aiheuttama ongelma jalkateressä.

 • Jos sinulla on lättäjalka: kyllä, kyllä, kyllä. Tutkimustenkin mukaan paljasjalkakenkien avulla saadaan vaikutetua pitkittäisen jalkaholven toimintaa ja jalkaterän lihasten aktiivisuuteen.

 • Jos sinulla on plantaarifaskiitti: Kyllä! Huomioithan, että plantaarifaskiitti on seurausta jalkapohjan kalvolle aiheutuneesta kuormituksen muutoksesta, joten sen hoitaminen vaatii muutakin kuin kengän vaihtamisen.

 • Jos sinulla on "löysä" nilkka: Kyllä, jalkaterän toimintaa tulee parantaa, mikä poistaa nilkan kuormitusta. Lisäksi jalkaterän ja nilkan monipuolinen liike vahvistaa kaikkia tukevia lihaksia alaraajan alueella.

 • Jos sinulla on nivelrikkoa jalkaterän alueella: Kyllä, kaikki liike mahdollistaa myös nivelten aineenvaihduntaa sekä jalkaterän tukevaa toimintaa kaikkien nivelten osalta.

 • Jos sinulla on polvikipua tai polven nivelrikko: KYLLÄ! jalkaterän ja nilkan optimaalinen toiminta on tärkeä osa myös polvinivelen toiminnassa. Mikään rakenne ei toimi kunnolla jos pohjatyö on tehty huonosti tai ei toimi.

 • Jos sinulla on lonkka- tai alaselkäkipua: Kyllä, edelleen jalkaterä ja nilkka luovat pohjan kaikelle liikkeelle. Suurin syy kipuihin on yleensä vähentynyt liike ja aktiivisuus, jonka vuoksi kuormat eivät jakaudu tasaisesti ja vartao joutuu kompensoimaan työntään.

Paljasjalkakengät EIVÄT SOVI sinulle, joka...

 • etsit jokaiseen ratkaisuun ongelmia.

 • olet muutosvastainen, koska "ennen kaikki oli paremmin".

 • et missään nimessä halua tuntea maan muotoja ja rakennetta jalkojesi alla.

Yksittäinen vaiva, ongelma tai diagnoosi ei ole paljasjalkakenkien käytön esteenä.

Jokaisella on yksilöllinen tapa liikkua. Se miten ja millä tavalla kroppa on tottunut liikkumaan ja mitä valmiuksia kenenkin kropalla on käyttää paljasjalkakenkiä ilman totuttelua, on sen sijaan eri asia.

Paras tapa on aloittaa liikkuminen paljasjalkakenkien avulla pikkuhiljaa ja asteittain. Voit lisätä paljasjalkakenkien käyttöä aluksi kauppareissuilla ja siitä asteittain omille kävelylenkeillesi. Pikkuhiljaa ja tasaisen varmasti jalkateräsi lihakset aktivoituvat ja alkavat tekemään työtä, jota ne eivät ole päässeet perinteisissä kengissä tekemään.

Paljasjalkakengissä jalkaterän etuosa, eli päkiä ja varpaat pääsevät aukeamaan ja levenemään maata vasten, jolloin jalkaterä on tukevampi. Samalla myös tasapaino kehittyy.

Tiedosta muutokset, joita paljasjalkakenkien käytön aloittaminen voi aiheuttaa

Usein keho vaatii myös erilaisten liikkuvuus- ja lihasvoimaharjoitteiden tekemistä. Tai ainakin ymmärrystä siitä, miksi jalkaterät voivat kipeytyä, pohkeet väsyä tai jopa penikoissa voi tuntua erilaiselta. Tilannetta voi verrata kuntosaliharjoitteluun: alkuun tottumattomat lihakset kipeytyvät, mutta vahvistuvat toistojen seurauksena.

Myös plantaarifaskiitin oireet voivat aluksi lisääntyä, koska jalkapohjan faskiat eivät ole valmiita uuteen kuormitukseen, kun alkaa käyttämään paljasjalkakenkiä.

Jos olet uusi paljasjalkakenkien käyttäjä ja tuntuu, etteivät ne sovi sinulle, aloita totuttelun rauhassa. Tee lisäksi jalkateriä vahvistavia harjoituksia. Jalkasi tulevat tottumaan niihin ajan kanssa. Toiset jalat vaativat pidempää totuttelua kuin toiset.

Vaivasenluu

Vaivasenluu on isovarpaan tyvinivelessä tapahtunut muutos, joka on seurausta jalkojen käyttötottumuksista ja kengistä, joissa on kapea varvastila.

Vasaravarvas

Vasaravarvas esiintyy usein vaivasenluun yhteydessä. Tässä varpaat ovat koukistuneet ja virhe-asennossa, mikä johtuu vaivaisenluun tapaan jalkojen käyttötottumuksista ja kengistä, joissa varpaille ei ole tilaa levittäytyä.

Räätälinpatti

Räätälinpakki on pikkuvarpaan tyviniveleen kehittynyt epämuodostuma. Vaiva johtuu usein, ettei jalkaterä pääse leviämään tarpeeksi kengässä ja painautuu muita varpaita kohden ohjaten kuormitusta pikkuvarpaan tyvinivelelle.

Paljasjalkakenkä - erikoiskenkä vai normaalikenkä?

Paljasjalkakengät ovat löytäneet tiensä kymmenien tuhansien ihmisten jalkoihin viimeisten vuosien aikana ja mullistaneet monen ajatusmaailmaa jalkineista. Vielä on kuitenkin paljon ihmisiä, joita paljasjalkakenkien hankkiminen arvelluttaa monenlaisista eri syistä.

Paljasjalkakenkä voi antaa nimensä vuoksi mielikuvan erikoiskengästä. Mielikuva erikoiskengästä on kuitenkin kaukana totuudesta.

Olemme tottuneet markkinoiden olevan pullollaan erilaisille jalkavaivoille suunniteltuja kenkiä. Löytyy iskunvaimennusta, rullaavaa pohjaa, pronaatiotukea ja lähes mitä vaan maan ja taivaan väliltä. Näitä edellä mainittuja kenkiä ei kuitenkaan mielletä erikoisjalkineiksi, vaan ainoastaan kenkien ominaisuuksiksi.

Edellä mainituilla ominaisuuksilla on luotu vahva pohja sille mielikuvalle, että jalkaterä vaatii kengältä erinäköisiä tukia ja ohjauksia. Ikään kuin jalkojen mekaniikka itsessään ei riittäisi liikkumisesta suoriutumiseen. Onkin pieni ihme, että kukaan pystyy kulkemaan paljainjaloin esimerkiksi kotona sängystä yöllä vessaan tai sukkasillaan sohvalta jääkaapille.  

Jalkaterä ja ihmisen liikkuminen on taidetta. Jalkaterän rakenne ja kävelyn monimutkainen mekaniikka on luotu niin, että ihminen pystyy liikkumaan varsin vaivattomasti ja huomaamattomasti paikasta toiseen.

Jos paljasjalkakenkä mahdollistaa jalkaterän oman luonnollisen liikkeen ja vaatii myös jalkaterältä toimintaa ja liikettä, miksei niitä kutsuta ”normaalikengiksi?"

On olemassa tilanteita, joissa joko synnynnäisten rakennepoikkeamien tai esimerkiksi onnettomuuden seurauksena jalkaterään on tullut muutoksia, mitkä vaativat kengältä tukea ja ohjausta. Nämä ovat asia erikseen ja vaativat oman bloginsa.

Miten voit valmistella jalkojasi paljasjalkakenkien käyttöön

Kulje mahdollisimman usein paljain jaloin tai sukkasillaan

Paljasjalkakengän pyrkivät mahdollistamaan kävelyn, jossa mukaillaan paljain jaloin liikkumista.

Tee liikkuvuusharjoitteita aloittaen jalkaterästä ja nilkasta

Lisäämällä jalkaterän ja nilkan liikkuvuutta totutat jalkasi rakenteita paljasjalkakenkien käyttöön.

Huomio, että muutokset voivat aiheuttaa "vastarintaa".

Liian nopea paljasjalkakenkien käyttöön siirtyminen voi johtaa jalkaterän ylikuormitukseen, mikä voi oirehtia kolotuksena tai kipuina.

Mitä jos kengät olisivat aina olleet erilaiset?

Mielenkiintoista on se, miksi monet ihmiset ovat varsin skeptisiä paljasjalkakenkiä kohtaa eikä sitä skeptisyyttä juurikaan tuoda esille meidän täysin ”normaaleiksi” luokiteltujen perinteisten kenkien osalta.  

Erilaiset jalkavaivat ovat suuri ongelma nyky-yhteiskunnassa, ja hyvinkin nuorilla ihmisillä löytyy vaivoja ja kipuja jalkaterien alueella, mitkä vaikuttavat liikuntakykyyn ja liikkumiseen.

Varsin usein pyrimme etsimään syitä perimästä. Vaihtoehtoisesti ajattelemme, että jalkateriin syntyy ongelmia ilman järjellistä selitystä. Mistä johtuu, että niin harvoin kiinnitetään huomiota kenkiin, joita käytämme. Kenkiin, jotka eivät muistuta jalkojemme luonnollista muotoa millään tavoin.

Voidaankin miettiä, millainen olisi maailma, jossa nyky-yhteiskunnan perinteisiä kenkiä, kapealla kärjellä ja paksulla pohjalla ei olisi lainkaan luotu? Entäpä, jos normaali lähtökohta olisi paljasjalkakenkien tyylinen ratkaisu leveällä varvastilalla ja mahdollisimman vähällä liikkumisen ja toiminnan ohjaamiselle?

Varmasti sellaisessakin yhteiskunnassa olisi ongelmia, mutta tuskin ainakaan vaivasenluita tai vasaravarpaita samoissa määrin kuin nyt.

Perinteisten kenkien jalalle haitalliset ominaisuudet

Paksu pohja

Paksu pohja ja askellusta ohjaava muoto eivät ole tarpeellisia normaalin ja luonnollisen kävelyn aikaansaamiseksi.

Kapeneva varvastila

Kapeneva varvastila on täysin päinvastainen rakenne, kuin mitä jalkamme todellisuudessa tarvitsee kengältä.

Painavat

Jos liikkumiselle tarvitaan lisäpainoja jalkoihin, voidaan jalkoihin kiinnittää nilkkapainot, kenkien ei kuulu olla tässä roolissa.

Tutkitusti tehokasta

Nykymaailmassa kaiken pitää perustua tutkimuksiin ja tutkimustuloksiin, ilman niitä mitään asiaa ei voida uskoa. Emme kuitenkaan ota huomioon sitä, että miksi ilman tutkimustulosta, juuri päinvastainen olettamus ei voisi olla yhtä pitävä, kuin yleisesti oletettu olettamus. 

Tällä hetkellä jalkaterien aktiivisuuden ja harjoitteiden, sekä paljasjalkailun osalta tutkimuksia tehdään varsin runsaasti.

Tutkimuksissa on muun muassa todettu:

 • Harjoittelulla voidaan vaikuttaa matalaan pitkittäisen jalkaholven ”lättäjalan” korkeuteen.

 • Paljain jaloin tai paljasjalkakenkien avulla liikkuminen lisää vanhempien henkilöiden tasapainoa ja varmentaa liikkumista.

 • Lisää tutkimuksia ja tietoa on tulossa siitä, kuinka meidän pitäisi aktivoida enemmän jalkateriä ja vähentää niiden passivointia.

Lopuksi...

Ainoastaan kokeilemalla itse saat vastauksen kysymykseen, sopiiko paljasjalkakengät juuri sinulle.

Suurin osa jaloista selviää paljasjalkakenkien käytöstä yhtä hyvin kuin kotona sukkasillaan liikkumisestakin.

Kaikkein tärkeintä on kuitenkin aloittaa paljasjalkakenkien käyttö varovaisesti. Ajan kanssa jalat voimistuvat luonnollisesti.

Vaistoa Iloa -paljasjalkatennaritVaistoa Rento -paljasjalkatennaritVapauta Varpaat™ PaljasjalkakengätVaistoa Riemu -paljasjalkakengätVaistoa Uoma -paljasjalkavaelluskengät

Hanki itsellesi

PJ-KENGÄT

Muuta tapaasi liikkua ja mahdollista jaloillesi luonnollinen liike paljasjalkakenkien avulla.

Osta tästä